Tuesday, 23 October 2012

KERALA BASIC FACTS


1)    Who is the author of ""Kannuneerthulli"" ?
Ans:     Nalappattu Narayana Menon
2)    Bakal Fort is in which District ?
Ans:     Kasargode
3)    Where is Puralimala situated?
Ans:     Thalasserry
4)    Importance of 1 makaram 984 in the history of Kerala is …..
Ans:     Kundara Proclamation
5)    "The book ""Swarga Vathil Thurakkunna Samayam"" is written by :
Ans:     M.T.Vasudevan Nair
6)    The speaker having longest tenure in the Kerala Assembly :
Ans:     M.Vijayakumar
7)    First Kerala State Kathakali Award has been given to :
Ans:     Kalamandalam Raman Kutty Nair
8)    The year in which KSRTC was started?
Ans:     1965
9)    Who is known as the Golden girl of Kerala?
Ans:     P. T Usha
10)     The woman to become the first central minister?
          Ans:     Lakshmi M. Menon
11)      The smallest Grama Panchayath in Kerala?
          Ans:     Valapattanam
12)     The ship in which Vasco De Gamma came to Kappad?
          Ans:     San Gabriel
13)     The Sabarigiri Hydro Electric Project is built in the river:
          Ans:     Pampa
14)     The First Hydro Electric Project in Kerala is:
          Ans:     Pallivasal
15)     Who wrote ""Viswadarshanam"
          Ans:     G.Shankara Kurup
16)     Forest Industries Travancore is situated in:
          Ans:     Aluva
17)     Who is known as "Kerala Valmiki" ?
        Ans:     Vallathol Narayana Menon
18)     The First President of "Kerala Sahithya Academy"
        Ans:     Sardar K.M.Panicker
19)     Birth place of Ezhuthachan is at :
          Ans:     Thunchanparambu in Tirur (Malappuram District)
20)     Dutch East India Company was established in :
        Ans:     A.D. 1592
21)     Father of Malayalm Language :
          Ans:     Ezhuthachan
22)      Fifth & Last visit of Gandhiji was in :
          Ans:     January 13, 1937
23)     First Book in Malayalam is :
        Ans:     Samkshepa Vedartham
24)      First Malayalam Dictionery was compiled by :
          Ans:     Dr.Herman Gundart from Germany
25)     First Mamankom was held in
          Ans:     A.D. 829
26)     First Pazhassi Revolution was held in :
          Ans:     A.D. 1793
27)     Huang Tsang a Chinese Traveler visited Kerala in :
        Ans:     A.D. 630
28)     The only Muslim Kingdom in Kerala was the :
          Ans:     Arakkal Kingdom
29)     The prehistoric people of Kerala belonged to :
          Ans:     The Negroto race
30)     Vascoda Gama landed at Kappad in :
          Ans:     20th May, 1498
31)     Vascoda Gama second visit to Kappad (Kozhikkode) was in :
          Ans:     A.D. 1502
32)     Veluthampi Dalava who committed suicide at :
          Ans:     Mannadi
33)     When did Gandhiji visit Kerala for the first time :
          Ans:     August 18, 1920
34)     Who established the Chala Bazar in Thiruvanathapuram :
          Ans:     Raja Kesavadas
35)     Who was the first Britisher to come to Kerala :
          Ans:     Captain Keeling
36)      Who was the first Portuguese viceroy in Kerala :
          Ans:     De Almeida, A.D. 1505
37)     Whose autobiography is called ''Ormayude Arakal ''?
          Ans:     Vaikom Muhammad Basheer
38)     The State Institute of Rural Development [SIRD] is located in :
          Ans:     Kottarakkara
39)     Smallest Taluk in Kerala :
          Ans:     Kochi
40)     Which is the biggest Taluk in Kerala State ?
           Ans:     Eranad
41)     Information Kerala Mission started in :
            Ans:     1999
42)     The district with only one railway station?
            Ans:     Pattanamthitta
43)     The district in which Kerala's first labor bank was formed?
            Ans:     Palakkad
44)     The district with most number of railway stations?
            Ans:     Thiruvanathapuram
45)     The autobiography of E.M.S. Namboothirpad?
            Ans:      Atmakatha
46)     The year in which Vasco De Gama visited Kerala the 2nd time?
            Ans:    1502
47)     The first Keralite to become the union defense minister?
           Ans:     V. K. Krishna Menon
48)     Kerala's first bio village?
           Ans:     Udumbanoor
49)     Kerala's first international airport?
           Ans:     Thiruvanathapura
50)     The first chief minister of Kerala who appeared in the postal stamps?
                   Ans:     E.M.S. Namboothiripad

3 comments:

  1. Very Helpful. Thanks a lot. It is people like you who shower light and hope in our quest for govt. jobs. Continue the good work. Wishing you all the best for the future.

    ReplyDelete
  2. Also do check out http://questionsignal.com This is a website which allows people to ask questions and post answers. It comes with many features such as points systems, login via facebook, profile corner, private messages, etc. This is the best question and answer website.

    ReplyDelete